er op uit met kids Familie uitje Gezins uitje pretpark

Toverland, wat ben je mooi.

Toverland is een van Nederlands jongste pretparken. In 2001 opende Toverland zijn deuren als overdekte speeltuin. Deze speeltuin is in een zeer korte tijd uitgegroeid tot een prachtig park. Daar waar het allemaal indoor begon, is het indoor gedeelte vandaag de dag een van de zes themagebieden in het park. De overige themagebieden bevinden zich voornamelijk buiten. In 2018 opende Toverland een nieuw Themagebied; Port Laguna, welke sinds de opening ook fungeert als hoofdingang van het park. De oude ingang bij de indoor hallen is nu enkel alleen de nog de ingang tijdens het winter seizoen.

Toverland is een ruim opgezet park met veel diversiteit in hun attractieaanbod. Van speeltuin tot aan achtbanen, je vindt hier voor ieder wat wils. Waar het park vooral bekend om staat is de mooie thematisering. Voor een park zo jong, weet Toverland precies wat het wil en straalt dit ook met trost uit. Het is veel meer dan een attractiepark, het is een belevenis op zich zelf. Ook als je niet van attracties houdt is het de moeite waard om eens langs te gaan, wij zeggen dan ook graag :

– Toverland wat ben je mooi! –

Vroeg opstaan.

Op 11 mei deden wij een bezoekje aan Toverland. Dat was vroeg opstaan, want vanaf onze woonplaats is het maar liefst 225 km rijden. Een leuke opgave met een gezin van zeven, maar ik moet zeggen dat we ons aardig aan het tijdschema hebben kunnen houden, we hadden maar een half uur vertraging en om 8.30 zaten we toch echt met zijn allen in de auto onderweg naar Toverland. Ben je benieuwd wat er allemaal te beleven is in Toverland en wat Toverland nou zo mooi maakt? lees dan onze review!

Toverland – review

Bij aankomst werden we gelijk naar de nieuwe parkeerplaats gestuurd. Vanaf de parkeerplaats loop je makkelijk naar de nieuwe ingang. Je komt gelijk voorbij de Troy langs lopen, een prachtige houten achtbaan waarover je straks natuurlijk meer zult lezen. Het passeren van de Troy zorgt er wel voor dat je gelijk een wow effect hebt. Onze kinderen riepen dan gelijk ” mag ik daar als eerste in?”. Ons laatste bezoek stamt af uit begin Juli 2018 en daarmee hebben we de nieuwe themagebieden nog niet eerder kunnen bewonderen. We starten dan ook in deze twee nieuwe werelden van Toverland.

Port Laguna

Magic Store

Via de vernieuwde ingang, welke overigens super mooi is, liepen we gelijk het nieuw themagebied Port Laguna binnen. We werden overvallen door vele mooie kleuren, fijne muziek en uiteraard mooie thematisering. Hier heeft Toverland goed zijn best op gedaan. De sfeer is mediterraans en tegelijkertijd vindt je hier ook weer magie. In Port Laguna kan je dan ook zelf magie tot leven brengen. In Magitrali’s magic store kun je een interactive toverstaf kopen en binnen Port Laguna kan je hiermee objecten laten bewegen. De toverstaf kost 25 euro. Je kan je toverkunsten ook testen in Magiezijn. Een magisch huis waar je voorwerpen tot leven kan brengen.

  • Helaas hebben wij hier geen gebruik van kunnen maken, de attracties en winkeltjes van het Thema gebied Port Laguna gingen pas om 12 uur open. Bij terugkeer net iets voor de klok van 18 uur was deze attractie al gesloten, Dit vonden we erg jammer. Maar van horen zeggen moet dit echt een leuke ervaring zijn!

Port Laguna oogt open doordat het in het midden een water heeft met daar omheen een terras in de vorm van een hoefijzer. Er is hier een leuke speeltuin die ook deels door het water gaat. De aankleding is echt super mooi. Het themagebied bestaat vooral uit horeca en winkeltjes. Tevens is hier een toiletgebouw die geheel in de sferen van Port Laguna past.

Avalon

Van het ene nieuwe gedeelte wandelen we naar het andere nieuwe gedeelte. Themagebied Avalon. Onderweg naar Avalon valt ons oog gelijk al voor de wingcoaster Fenix. Met zijn fel blauwe kleur is dit wel de blikvanger van Avalon. Als we het gebied in lopen zien onze kinderen gelijk het zwaard welke Arthur ooit koning Arthur maakte. Het magische zwaard Excalibur. Uiteraard willen we allemaal proberen dit zwaard uit de steen te halen. Helaas, het is ons niet gelukt. Volgens Mees (6) moeten we dit ook maar over laten aan de echte legendes, dit is niet voor normale mensen weg gelegd.

Avalon is een Mytisch themagebied welke in het teken staat van de legendes rondom Merlijn de Tovernaar en het magische zwaard Excalibur. Met veel Keltische sferen, doet het gebied je al gauw denken alsof je in de wereld van Mystic Knights, of de Hobbits loopt. Met zijn mooie wandelroute met hier en daar een afwijkend avonturenpad of een gave brug, is dit echt een prachtig Themagebied geworden. Je vindt er attracties als de achtbaan Fenix en de rondvaart boot Merlins quest. Terwijl je in de boot zit vliegt de Fenix zo nu en dan over, dat is natuurlijk een geweldige ervaring. Je kan op deze manier van de Fenix genieten, ook als je geen achtbaan fan bent. Indrukwekkend is het namelijk zeker.

De rondvaart boot heeft ook nog een indoor dark ride effect. Deze grot is ook weer sfeervol aangelegd. Hij mocht van ons wel wat langer duren. Merlins quest behoort wel tot de familie rides, waarbij je zowel van de sfeervolle rondvaart, en de Fenix en Avalon kan genieten.

Arthurs Tournament Training

De nieuwe speeltuin, welke achterin Avalon ligt, is een speeltuin zoals wij die nog niet eerder gezien hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat het een echte toernooi training is. Je kan hier al spelenderwijs je helemaal klaar stormen voor een gevecht. Dit hebben we natuurlijk allemaal even uitgeprobeerd. Ook hier blijkt, niemand is te oud voor de speeltuin!

The Flaming Feather

Na zo’n intensieve training krijg je natuurlijk honger. Gelukkig is daar dan The Flaming Feather. Dit Bourgondische restaurant is zeker een kijkje waard! Het restaurant is niet alleen sfeervol, maar er gebeurt binnen ook nog eens erg veel! voor de rust kan je misschien beter buiten zitten, maar voor de belevenis raden wij je een mooi plekje binnen aan!

– Flaming Feather –

Wist je wel dat ze elke dag de a la cart menus vers in de vitrines voor je klaar zetten? zo kan je van buiten af al een kijkje nemen wat je op je bord geserveerd krijgt, wij hebben het nog even na gevraagd, het gaat hier om echte voeding wat ze elke dag vers bereiden en voor de show in de etalage zetten.

Attractie uitgelicht – Fenix

Fenix

In de zomer van 2018 toverde Toverland de eerste Wingcoaster van de Benelux. Een wingcoaster is een achtbaan waarbij je niet op de baan, maar naast de baan de rit gaat beleven. Je vliegt als het ware onder de zijvleugels van de achtbaan. Het is de vijfde achtbaan in Toverland en de eerste achtbaan waarbij je ook daadwerkelijk over de kop gaat. Of te wel, een achtbaan met inversies. Fenix is een B&M wingcoaster, van de makers Bolliger & Mabillard uit Zwitserland. B&M heeft vele coasters op zijn naam staan, in het Duitse Heidepark vindt je een gelijksoortige wingcoaster van B&M “Flug der dämonen” en in Nederland valt de Baron1898 ook onder een B&M coaster.
De Fenix welke veel lijkt op de zijn broertje in Heidepark is met een hoogte van 40 meter, een baanlengte van 813 meter en een topsnelheid van 95 km /u net iets minder snel dan “Flug der dämonen”. Tevens bevat de de Fenix 3 inversies en de Flug der dämonen vijf. Echter gaat onze persoonlijke voorkeur toch echt uit naar de Fenix. Mogelijk komt dit mede door thematisering wat je meer in het verhaal van de baan brengt. De achtbaan kostte 13 miljoen euro en daarmee een van de duurste Pretpark attractie van Nederland.

Fenix – Het verhaal

Eens in de 777 jaar herrijst vuurvogel Fenix uit zijn eigen as. Fenix stamt af van de Feniks, een Mythische vogel. De Fenix is herrezen en hij is klaar voor zijn eerste vlucht. Als je zo lang niet gevlogen hebt, dan mag je er wel van uit gaan dat de Fenix helemaal los gaat. En dat doet hij! Met een snelheid van 95 km per uur neemt hij je mee onder zijn vleugels en vlieg je dwars door Avalon heen. Een bijzondere ervaring waarbij je het gevoel hebt zelf te vliegen.

De thematisering van deze baan is wederom goed. De wachtrij, welke overigens wel donker is, geeft je echt een mythisch gevoel. De keltische sferen zijn goed doorgevoerd en het verhaal wordt ook in de wachtrij duidelijk gemaakt. Bijna aan het einde van de rij kan je de keuze maken of je links of rechts wil zitten.

Het effect van een wingcoaster is geweldig. Je kan de ride op meerdere manieren beleven. Je kan kiezen of je links of rechts mee wil vliegen, daarnaast kan je plaats nemen aan de binnen of buitenkant. Elke plek in deze ride zorgt weer voor een nieuwe ervaring. Persoonlijk vonden wij de eerste rij – buitenste stoel – links echt een top ervaring. Mocht je ooit in Toverland zijn en ben je niet bang aangelegd? Vlieg dan een ronde met de Fenix mee! Hij zal je verrassen.

Persoonlijk vonden we de ride niet extreem als in een echte thrillride, de baan heeft geen effecten waarvan je denkt ” wow dat zag ik niet aankomen!” (zoals wij thuis zeggen, het Taron-effect *) Maar dit hoeft ook niet, de Fenix biedt genoeg wat een andere baan niet heeft. Het is een bijzondere ervaring en zoals veel in Toverland, het is vooral erg mooi. Wat ons betreft de perfecte uitbreiding voor het Park.

*Taron is een achtbaan in Phantasialand

Magische Vallei

De magische vallei is een vallei welke je in magische sferen brengt. Dit komt met name door de mooie wandelpaden, watervallen en beplanting. Een deel van de vallei is overgenomen door hun bewoners “de dwervels”. Dit zijn vriendelijke dwergjes die er uit zien als een combinatie tussen dwerg, elf en een mini trol. Hoewel de dwervels de bewoners zijn van deze vallei, mogen ze wat ons betreft deze dwervels nog wel meer tot leven brengen.
Tot nu toe vindt je de dwervels vooral in en rondom de attracties, een paar Dwevels meer in de vallei zal wat ons betreft best mogen.

Dwervel

In de magische vallei vindt je attracties als een spinning coaster – De Dwervelwind, een Lanceer achtbaan – Boosterbike, een wildwaterbaan – Djengu river, Water carrousel -Tolly molly, en wat speeltoestellen.

De Boosterbike is een lanceer achtbaan, wat deze achtbaan zo speciaal maakt is dat je niet in een normale wagon zit, maar je berijdt de baan op een motor. Al liggend scheur je de baan over. Een leuke ervaring, die wij nog niet elders gezien hebben.

Tevens is ook hier weer een prachtig restaurant en terras te vinden. Vanaf het terras heb je zicht op Katara – The fountian of Magic. Een muzikale fonteinen show. Ook hier is weer een leuke water – speel combinatie te vinden voor de kinderen.

Naast attracties vindt je in de magische vallei ook een geweldig mooi avonturenpad die je langs en zelfs onder watervallen brengt. Hier heeft Toverland ook weer goed zijn best op gedaan!

Indoor Hallen

Toverland is ooit begonnen als indoor park, in 2001 opende het park zijn deuren, toen nog meer als speeltuin, inmiddels een volwaardig pretpark. De indoor hallen, bieden vandaag de dag een prima optie voor een winterseizoen, maar ook tijdens regenachtige dagen biedt dit een uitkomst. De hallen zijn verdeeld in twee werelden, Wunderwald en Land van Toos. Via een tunnel staan deze twee werelden met elkaar in verbinding.

Biergarten – Wunderwald

Wunderwald

Vanaf de magische vallei lopen we de eerste indoor hal binnen, welkom in Wunderwald. In deze indoor hal hangt een Oostenrijks sfeertje. Alle attractie hebben een Duitse naam. Je vindt hier onder andere een draaimolen, een schommelschip, een klimparcours, een funhouse, een bobbaan en een wildwaterbaan.

De wildwaterbaan -Expeditie Zork- is een mooie gethematiseerde boomstam attractie. Tijdens de rit maak je zowel voorwaarts als achterwaarts een “drop” naar beneden. Het bijzondere aan deze baan is dat je de eerste drop (achterwaarts) binnen hebt en de grote drop (voorwaarts) zich buiten bevindt. Helaas was hij nu gesloten en moesten we hem overslaan. Maar tijdens ons vorige bezoek zijn we er wel in geweest en we raden hem zeker aan!

Wat voor ons zeker een favoriet is van dit gebied is de Maximus BlitzBahn. Een elektronische bobbaan die geheel buitenom gaat. Wij waren niet de enige die deze attractie leuk vonden, het was namelijk de attractie met de langste wachtrij. Hoewel het echt een rustige dag was en we nergens, zelfs niet in de Fenix, moesten wachten, zorgde deze attractie voor een wachttijd van 45 min. Mogelijk komt dit doordat de baan die dag niet op de volle capaciteit draaide. En hoewel je met zijn tweeën in een bob mag gaan de meesten toch alleen, dit heeft natuurlijk ook mede te maken met het feit dat iedereen een nieuw record van snelste tijd wil neerzetten. De thematisering en uiteraard Maximus zelf, voegen een mooie extra toe aan deze attractie. De wachtrij is zeker een must see als je een bezoekje aan Toverland brengt.

Maximus is zelf ook te vinden in wunderland, wij troffen deze vreemde snuiter vlak voor zijn Blitzbahn.

Land van Toos

Vanaf Wunderwald lopen we via een sprookjesachtige verbindingstunnel het land van Toos binnen. Daar treffen we gelijk de indoor achtbaan aan en voor we het wisten zaten de oudste kids van ons er al in. De Toos Expres is een treintjes achtbaan die vanaf elke hoek in het land van Toos kan bewonderen. Terwijl de oudsten in de achtbaan gaan, gaat moeder met de kleintjes in de Truukjes (rijdende autotjes) gevolgd door de theekopjes. Daarna gaan we met de hele familie van de bootjes glijbaan. Iedere keer verbaas ik me weer hoe hard deze baan gaat en hoe nat je hierin kan worden, de baan zorgt voor een lach op het gezicht van al onze kinderen en daarmee is het nat worden maar een bijzaak.

In het land van Toos vindt je ook nog een kinder vrijeval, een zweefmolen, klimtorens, speeltoestellen, peuterachtbaan en een echt Toverhuis. Met je toverstaf je de spreuk ” Bami Salami” breng je het hele toverhuis tot leven. Dit zorgt voor spannende, leuke en ook zeer grappige effecten. Ook in het land van Toos zijn er voldoende eet en drink mogelijkheden.

Vanuit het land van Toos kan je ook naar buiten, daar bevinden zich nog meer speeltoestellen en een doolhof. Wij dachten dat het klimparcours buiten en het water speelgedeelte hier ook bij hoorden, aangezien deze er aangrenst, maar dit behoort, zo zagen we later op de plattegrond, bij de indoorhal Wunderland.

Ithaka

We lopen verder en komen in het laatste Themagebied aan, we treffen daar de sferen van Griekse legendes. De sporen van de helden van toen zijn achtergelaten in het nu van Toverland. Dit is goed terug te zien in Ithaka. Zo sta je gelijk oog in oog met het paard van Troje. Het bekende grote houten paard waarmee de helden van toen Troje overmeesterden. Wij zijn er van overtuigd dat dit paard vandaag de dag nog steeds vol zit met stoere helden, want we kregen het paard met geen mogelijkheid vooruit. Wellicht dat we de volgende keer maar een beroep op Merlijn de tovenaar moeten doen.

Wat er in Ithaka gelijk bovenuit springt is de Troy, een grote houten achtbaan die we zo nog even gaan uitlichten. Tevens vindt je er een paardenbaan, een schommelschip en een paar Horeca aangelegenheden.
De paardenbaan is zeer leuk voor de kleintjes, maar ook onze oudere kinderen wouden nog wel een rondje mee rijden. Onder het mom van ” ik ga wel met mijn broertje mee!” zagen we toch duidelijk dat niet alleen de kleintjes hiervan genieten.

Attractie uitgelicht – Troy

Het hele idee om naast de indoor hallen ook een buiten gedeelte te realiseren in Toverland is begonnen met de bouw van Troy in 2006. Helaas heeft de bouw van de Troy iets wat vertraging opgelopen nadat de liftheuvel tijdens de bouw instortte. De baan had destijds bijna zijn hoogste punt behaald. De oorzaak hiervan waren de weer-omstandigheden, die die dag zorgde voor hevige wind. Gelukkig bleef het bij materiële schade, er raakte dus niemand gewond. In Juli 2007 werd Troy geopend. Het was toen Toverlands eerste buiten attractie. Het duurde vervolgens nog 3 jaar voordat Ithaka uitgebreid werd met de 2 andere attractie.

De Troy is gebouwd door Fabrikant “Great Coasters International” uit Pennsylvania. Deze fabrikant zorgde in Europapark ook al voor de Wodan Timburcoaster en in Nederland leverde hij in de Efteling de Joris en de Draak.

De Troy heeft maar liefst een baanlengte van 1077 meter en met een hoogte van 31,9 meter heeft hij een topsnelheid van 86 km per uur. Met deze feiten is de Troy de grootste, langste, snelste en hoogste houten achtbaan van de Benelux. Het kostenplaatje van deze achtbaan was 6,5 miljoen euro.

Wij zijn super fan van deze achtbaan. Het lijkt, als je eenmaal plaats genomen hebt, dat er geen weg meer terug is, de baan gaat op volle snelheid door en door. Er zit geen enkele pauze in en hij gaat hard! En daar houden wij van!
Hoewel de baan vanaf 120 cm toegankelijk is, willen wij ouders wel adviseren om je kind goed in de gaten te houden tijdens de rit. Hij zal er echt niet uitvliegen, maar onze ervaring is wel dat wanneer je een wat lichter kind hebt en die eenmaal tijdens de rit naar voren kiept, hij weer met moeite omhoog komt. De baan schudt nog al. Wij zelf vinden dit niet zo erg en ook onze kinderen vinden het ook prachtig! maar we kunnen ons voorstellen dat kinderen dit wel extra spannend vinden.

Diploma

Het park erkent dat het gaat om een spannende baan, je kan namelijk, als je voor het eerst de Troy rijdt, een diploma krijgen! Zo leuk! Dit jaar hadden we geen Troy doop, maar paar jaar geleden wel. Onze Mees kreeg toen na zijn doop een heuze Troy diploma! Wat was hij trots zeg! Leuke extra!

Horeca & Shops

In het hele park zijn voldoende horeca gelegenheden te vinden. We hadden het nieuwe restaurant al even in kaart gebracht, maar naast het a la Carte Restaurant, kan je ook gaan voor een makkelijke hap. Er zijn voldoende snackpoints te vinden. In Wunderland zit nog een restaurant waar je ook heerlijke pizza’s pasta’s en salades kan halen. Voorgaande bezoeken hebben we hier ook graag mogen eten. In de magische vallei zit Katara Plaza, een restaurant waar je ook een divers aanbod hebt. In het midden van dit restaurant bevindt zich een mooie haard. Vanaf buiten kan je genieten van de muzikale fonteinen. Katara Plaza is ook zeker een leuke plek om te zitten!
In port Laguna bevindt zich nog een bijzondere ijssalon.

Bijna elke Themagebied heeft zijn eigen shop waar je diverse souvenirs kan kopen welke bij het themagebied horen. Bij de ingang / uitgang is een parkshop die eigenlijk alles aanbiedt wat je in het park kan kopen aan souvenirs. Uiteraard kan je hier de toverstaf ook kopen. Een leuk souvenir is de Toverland mok, die uit 3 kopjes bestaat, maar eigenlijk maar 1 mok is, dat is toch wel magisch?

Entertaiment & Shows

Op het moment dat wij in Toverland waren was er slechts 1 parkshow, Toos Tovershow. Deze is te vinden in Wunderwald. Dit is een vrolijke kindershow van Tovernares Toos en het varken Morrel. De liedjes en dansjes maken het voor kinderen extra leuk om naar de show te komen. Bij de fonteinen kan je genieten van Katara, een spectaculaire water, muziek en licht show, waarbij de Fonteinen van de magische vallei tot leven komen.
In de zomermaanden kan je nog genieten van een Duikshow.

In het park lopen ook meerdere karakters rond, zoals Merlijn de tovenaar, Toos en Morrel. Die laatste twee troffen wij ook in het land van Toos. Helaas hebben we geen andere karakters getroffen, waar dit aan lag is ons niet bekend, wellicht dat dit op drukke dagen wat meer speelt.

Conclussie:

Raden wij Toverland aan? Absoluut! Toverland is een park voor jong en oud. Het attractieaanbod is dusdanig divers dat er voor iedereen iets te beleven valt. Onze kinderen, in de leeftijd van 1, 2, 6, 11 en 13 jaar hebben allemaal op hun eigen manier kunnen genieten van het park en zijn aanbod. Ben je geen pretparkganger of hou je totaal niet van attracties, maar de rest van je familie juist wel? Ook dan is Toverland een ideaal uitje om te doen. Naast de vele attracties kan je er gewoonweg erg mooi wandelen en genieten van de mooie thematisering van het park. Het biedt ook voldoende zit mogelijkheden om even te kunnen genieten van de wereld waarin je op dat moment bent. Een dagje Toverland brengt je een dagje in andere sferen. Naast de mooie aankleding, de prachtige wandelroutes en de diverse attracties biedt Toverland ook voldoende mogelijkheden om wat lekkers te eten, de keuze hierin is divers en kwalitatief goed! Toverland mag dan misschien het jongste pretpark van Nederland zijn, maar de status waarin het zich bevindt beloofd veel voor de toekomst. Wij zijn heel erg benieuwd naar wat dit park in de toekomst gaat bieden en zullen dan ook zeker jaarlijks terug keren! want beste Toverland – Wat ben je toch mooi!

Entree prijzen 2019

Volwassenen33,00 €
Kinderenvanaf 120 cm33,00 €
Kinderen90 – 120 cm 23,50
Kinderen< 90 cmGratis
Volwassenen55 plus28,50 €
Minder Validen28,50 €
Jarigenop je geboortedagGratis
Parkeren10,00 €

Lets Go Out in Toverland!

————————————————————————-

Gebreken in Toverland?

Is alles in Toverland dan zo mooi? is alles zo goed voor elkaar dat er totaal niks meer te leren valt? Zeker niet! Maar de minpuntjes die wij hebben, zijn over het algemeen persoonlijke minpuntjes, dit is onze mening en hoeft niet perse meerwaarde te bieden voor een beter park. Gezien we een review schrijven zullen we dan onze mening over wat wellicht anders kan wel met jullie delen.

Ithaka

We missen in het gebied rondom de Troy wel een speeltuintje voor de kleintjes. Als de oudsten met papa of mama in de Troy gaan, moeten de kleintjes wel even wachten, Op zich niet erg, maar ja, als er een lange rij staat dan duurt het wel even. Een klein speelhoekje bij de Horeca zal een leuke bijkomstigheid zijn.

Magische Vallei

We misten toch wel wat Dwervels, de Dwervels zijn zo leuk en we zien ze dan ook graag meer terug in de Magische vallei. Wellicht is een Dwervel speurtocht, of een Dwervel doolhof voor de kleinere kinderen leuk? Een klein extraatje waarbij deze geweldige fantasierijke wezentje iets meer tot leven komen

We misten ook een directe kinderwagen en of rolstoel toegankelijke verbinding tussen het kindergedeelte en de Djengu river. Hoewel de Djengu river zich naast dit kinder gebied bevindt is er alleen een verbinding via een trap brug. Uiteraard kan je er wel komen zonder de trappen te passeren. Maar dan moet je helemaal omlopen. Een kleine verbinding tussen beide, dmv een Brug (zonder trap) zal al een mooie uitkomst zijn.

Entertaiment & Shops

We misten ook park karakters in Port Laguna. Hoewel wij begrepen hebben dat hier meerdere karakters moeten rond lopen was dit op zaterdag 11 mei niet het geval. Het zeer mooie Themagebied leefde (nog) niet en de winkels waren pas vanaf 12 uur open, dit vonden we erg raar want het is je entree, daar waar je binnen komt wil je het toch juist graag laten leven, zodat iedereen zich welkom voelt. Wellicht speelt dit in de zomer maanden meer. Ditzelfde geldt voor Avalon, we hebben geen legendes mogen treffen helaas.
De kracht van Toverland zit hem wel in de thematisering en het verhaal achter de themagebieden, deze mogen wat ons betreft wel wat meer tot leven komen onder de mensen.

Roken

Wat ons ook opviel is dat er heel erg veel gerookt wordt in het park. Anno 2019 vinden wij dit echt wel een dingetje. Als mensen roken willen dan kan dit natuurlijk, dat is ieder zijn eigen, alleen vinden wij dat je vandaag de dag niet perse in een speeltuin moet gaan staan roken.
Eenmaal thuis zagen we op de plattegrond dat er wel degelijk rokers ruimtes zijn in het park. Aangezien er erg veel gerookt werd, is het ons niet helder of Toverland hier een beleid in heeft. Mochten dit wel het geval zijn, dan moet er wat meer op toegezien worden. En dan met name ook voor de portieren van het indoor gedeelte.
– altijd fijn als je van een warme hal even de frisse lucht in wil en je komt gelijk in de rook walm met je kinderwagen. Even frisse lucht scheppen valt dan snel tegen –

Zoals gezegd, zijn het zaken die van groot belang zijn? maakt het Toverland een beter park? Of zijn het persoonlijke dingen die wij ervaren? – het was voor ons in ieder geval geen reden om het Park minder leuk te vinden, want het blijft een super leuk uitje en wij komen snel weer terug!

– Tot snel, mooi land dat je bent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: